Tro, håp og kjærlighet

Tro, håp og kjærlighet

Kirkeklokkene slår sine 3x3 som en avslutning av gudstjenesten. Emilie kikker opp på bestemor. "Du ser så konsentrert ut når du hører på klokkene", sier hun opp til bestemor. "Jeg bare teller og venter til at det skal bli ni slag og ferdig." Bestemor forteller hva hun gjør. "Jeg har en slags huskeregel for de klokkeslagene. Inni meg sier jeg for de tre første slagene: tro, håp og kjærlighet. Så kommer de tre neste, og da sier jeg Fader, Sønn og Hellig Ånd, og til de tre siste er det bare å si: takk, takk, takk."

 

Emilie var ikke gammel første gang hun hørte bestemor fortelle om sin huskeregel. Etter det sa hun selv de samme ordene inni seg når hun hørte de 3x3. Ja, selv om hun satt hjemme og hørte kirkeklokkene, kunne hun si de ni ordene. De ga en trygghet hun ikke kunne forklare.

 

Emilies drøm da hun måtte ta iq-testen var å fullføre teologien. Så langt kom hun aldri. Sykdommen ville ikke samarbeide, og da hun hadde brukt tre år på å fullføre 1,5 år av studiene, innså hun at et syvårsstudium fort kunne bli til fjorten år. Det tok mange krefter å skulle begynne på noe annet. Kallet hadde vært så sterkt. Det var dette hun skulle gjøre! Fjerne himmelstrøk og misjonens tjeneste var det kallet hun en gang hadde kjent så sterkt på.

 

Vel, man trenger ikke reise langt for at noen trenger å høre budskapet om de 3x3 klokkeslagene. Emilies faste holdepunkt, og fristed når alt annet var dumt, hadde vært leirstedet på hjemstedet. De samlet de seg til andakt, bønn, liv og røre. Både til leirer i ferier og til ungdomssamlinger hele året. Trygge voksne som gav av seg selv, og som løftet fra hver enkelt av ungene på samme måte som de løftet fram budskapet om Jesus. Litt etter litt fikk ungdommene ansvar, og de vokste som mennesker.

 

Emilie skjønte at hun også kunne være en slik tydelig voksen. Selv uten teologien, men med flust av livserfaring, kunne hun gjøre en tjeneste. Hjelpe flere til og i det minste ane viktigheten av tro, håp og kjærlighet. At noen faktisk døde for at vi kan legge fra oss alt ved foten av Hans kors. Den barnlige tanken Emilie alltid hadde hatt, om at den dagen hun nådde himmelens rike, da skulle hun løpe 60-meteren frisk som en fisk ? ja, den er ikke så dum. Det er en tro som gir håp. Og håpet er gitt oss i ren kjærlighet.

 

Fra Paulus? første brev til korinterne

 

Om jeg taler med menneskers og englers tunger, men ikke har kjærlighet,
da er jeg bare drønnende malm eller en klingende bjelle.
Om jeg har profetisk gave, kjenner alle hemmeligheter og eier all kunnskap,
om jeg har all tro så jeg kan flytte fjell, men ikke har kjærlighet, da er jeg intet.

Om jeg gir alt jeg eier til brød for de fattige, ja, om jeg gir meg selv til å brennes, men ikke har kjærlighet, da har jeg ingen ting vunnet.
          
Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig, den misunner ikke, skryter ikke, er ikke hovmodig. Kjærligheten krenker ikke, søker ikke sitt eget, er ikke oppfarende og gjemmer ikke på det onde. Den gleder seg ikke over urett, men har sin glede i sannheten.
Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt. Kjærligheten tar aldri slutt. 

Profetgavene skal bli borte, tungene skal tie og kunnskapen forgå. For vi forstår stykkevis og taler profetisk stykkevis. Men når det fullkomne kommer, skal det som er stykkevis, ta slutt. Da jeg var barn, talte jeg som et barn, tenkte jeg som et barn, forsto jeg som et barn. Men da jeg ble voksen, la jeg av det barnslige. Nå ser vi i et speil, i en gåte, da skal vi se ansikt til ansikt. Nå forstår jeg stykkevis, da skal jeg erkjenne fullt ut, slik Gud kjenner meg fullt ut.
          
Så blir de stående, disse tre: tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten.

Emilie kommer alltid til å ha de tre ordene med seg, selv om ikke jobben ikke lengre er i Den norske kirke. De gjennomsyrer hverdagen når en først har tatt de til seg. De har gått i arv som livsmotto fra to besteforeldre som levde ut disse tre ordene hver dag. De står på gravsteinen til den ene av de to. De ordene overlever selv døden.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits